İnşaat demiri çeşitleri arasında yüksek aşındırıcı alanlarda sıkça kullanılan bir demir yapısına sahiptir. Bu demir yapısı genelolarak karbon maddesine ve karbon çeliğine oranlar 40 kat daha büyük bir koruma sağlamaktadır.
Epoksi maddesi bir kimyasal madde olması nedeniyle korozyonu önleme işlemine sahiptir. Bundan kaynaklı olarak korozyonun yoğun olduğu alanlarda sıkça kullanılmaktadır.
Filmaşin, betonun içindeki çekme gerilmelerini karşılamak için kullanılır ve bu sayede yapıların dayanıklılığını artırır. Filmaşin, ayrıca tel ve çivi üretiminde de yaygın olarak kullanılır. Düşük karbonlu filmaşinler, tel ve çivi üretimi için ideal bir malzemedir.
Karbon çelik demiri, inşaat alanında siyah çubuk olarak da adlandırılan ve en sık kullanılan demirlerdendir. Neme ve suya karşı dayanıklılığı olan karbon çelik demiri kolay bir şekilde aşınmamaktadır.
Çelik sac yapısından yapılan inşaat demirleri arasında yer almaktadır. İlk olarak çelik parçaların ısıtılması daha sonra bir levha hazırlamak üzere soğumaya bırakılması ile üretilen inşaat demiri çeşidi, döşeme, çatı ve merdiven yapılarında kullanılmaktadır.
Yol kaplama, beton kanalları, kutu menfezleri, drenaj gibi alanlarda kullanılan ve bir inşaat demiri çeşidi olan kaynaklı tel demiri, tel örgü şeklinde demirlerin birbirine kaynaklanması ile yapılır. Tel geçişlerinde elektriksel kaynak yöntemi kullanılır.
Bu tip demirler direnci arttırmaktadır. Görünüş itibari ile üzerinde girinti ve çıkıntılar vardır. Bu da betonu sıkı tutmasına yaramaktadır. Nervürlü demirler, karbon ve mangan elementlerini içermektedir. Ancak karbon oranının %25’i aşmadığına dikkat edilmelidir. Çünkü %25’i aştığı durumlarda kırılma oranı artmaktadır. Nervürlü Demirleri
Bu tip demirler direnci arttırmaktadır. Görünüş itibari ile üzerinde girinti ve çıkıntılar vardır. Bu da betonu sıkı tutmasına yaramaktadır. Nervürlü demirler, karbon ve mangan elementlerini içermektedir. Ancak karbon oranının %25’i aşmadığına dikkat edilmelidir. Çünkü %25’i aştığı durumlarda kırılma oranı artmaktadır. Nervürlü Demirlerinin katlanabilme ve kaynaklanabilme özellikleri sayesinde, otoyol, gökdelen, metro, baraj, iş merkezi, gemi gövde yapımında ve binaların yapımında tercih edilmektedir. Bu demirler genellikle 12 m boyutunda üretilmektedir.
Kaldırım yapılarında ve yürünebilir yüzey alanlarında kullanılan bir inşaat demiri çeşidi olan genişletilmiş metal inşaat demiri, çelik levhadan yapılmaktadır. Genel olarak sıva yoğunluğu olan alanlarda kullanılır.
Dayanıklılık: Klinker tuğlalar, yüksek sıcaklıkta pişirilir ve bu sayede çok sert ve dayanıklı hale gelirler. Suya, dona, aşınmaya ve kimyasal etkilere karşı oldukça dirençlidirler.
Kullanım Alanı: Genellikle dış cephelerde, zeminlerde, nemli bölgelerde ve zorlu iklim koşullarında kullanılır.
Avantajları: Uzun ömürlüdür, bakım gerektirmez ve estetik bir görünüm sunar.
Dayanıklılık: Ateşe ve yüksek ısıya dayanıklıdır. Yüksek ısı altında bile özelliklerini kaybetmez, bu yüzden fırınlar ve endüstriyel yapılar için idealdir.
Kullanım Alanı: Endüstriyel yapılarda, ocaklar, fırınlar, baca ve şöminelerde kullanılır.
Dayanıklılık: Çimento ve agrega kullanılarak üretilen bu tuğla türü, yüksek basınç dayanımına sahiptir ve oldukça sağlamdır.
Kullanım Alanı: Yük taşıyan duvarlar, dış cepheler ve genellikle büyük yapılar için tercih edilir.
Avantajları: Ucuz ve sağlamdır, büyük yapılarda hızlı inşaat sağlar.
Dayanıklılık: Özel presleme teknikleri ile üretilen bu tuğlalar, çok sıkıdır ve yüksek basınç dayanımına sahiptir.
Kullanım Alanı: Yapının dayanıklılık ve mukavemet gerektiren bölümlerinde kullanılır.
Telif Hakkı © 2024 BİCEN TİCARET & MEDİA - Tüm Hakları Saklıdır.